DEL
Vilka regler gäller vid försäljning av medicin på nätet?

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

En del butiker som inte är apotek kan få lov att sälja receptfria läkemedel och apoteksprodukter. Det är dock endast produkter som lämpar sig att bli sålda utanför apotekets ramar, som tillhandahålls i dessa butiker. Men vilka regler gäller egentligen? Det kikar vi närmre på i avsnitten nedan. Det är nämligen Läkemedelsverket som avgör om en specifik butik kan sälja receptfria läkemedel online.

Avgift

Innan en butik kan börja sälja läkemedel ska det göras en anmälan till Läkemedelsverket som är den övergripande tillsynsmyndigheten. Läkemedelsverket tar ut en årlig tillsynsavgift som just nu ligger på 1600 kronor per kalenderår. Avgiften är lika stor oavsett när på året anmälan görs. Det samma gäller avanmälan när butiken ska sluta sälja receptfria läkemedel. Du kan läsa mer om handel med receptfria läkemedel på läkemedelsverkets hemsida.

Att tänka på vid onlineförsäljning av receptfria läkemedel

Det är bl.a. viktigt att det tydligt framgår vilka produkter som är läkemedel. Det betyder att om läkemedel exponeras tillsammans med andra produktkategorier så ska konsumenterna tydligt kunna se vilka produkter som är läkemedel. Därför är det en bra idé att skilja på kosttillskott som exempelvis Ginkgo biloba mot yrsel och sömnproblem och smärtstillande mot t.ex. huvudvärk.

Det ska också finnas tydlig information om att det är 18-årsgräns vid köp av receptfria läkemedel. Dessutom ska butiken kunna kontrollera kundens ålder t.ex. via en teknisk lösning som e-legitimation eller legitimation vid utlämnandet av produkten. Det räcker alltså inte att kunden bara intygar sin ålder genom att ange sitt födelsedatum vid köpet.

Förvaring av läkemedel är väldigt viktig och måste fungera både under leveransen och vid förvaringen på utlämningsstället. Butiken har ansvaret för att läkemedlets kvalitet, ända tills produkten når kunden, inte försämras.

Trovärdig webbplats

För att kunna sälja varor online så är det absolut nödvändigt att din webbplats framstår som trovärdig och pålitlig. Om den gör det, kommer dina potentiella kunder vara mycket mer benägna att handla av dig. Om inte, kommer du inte att kunna sälja någonting. Speciellt med tanke på att det faktiskt finns en risk med att bli lurad när man handlar online.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/koderiet.se/marketingspace.se/wp-content/themes/Newsmag/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

EFTERLAD ET SVAR